fbpx

We hebben de sleutel!

Eindelijk was het zover: donderdag 25 oktober 2018 kregen we de sleutel van ons huis in Arelho! Het bezoek aan de notaris was bijzonder, gewend als we zijn aan de Nederlandse situatie. Dat begon al met het feit, dat we voor het tekenen van de akte de overdrachtsbelasting moesten betalen. Waar? Gewoon bij de pin-automaat van de bank! Daar kan van alles geregeld worden: van belasting betalen tot het activeren van de tolbadge. Erg handig als je geen computer hebt, zoals veel (oudere) Portugezen.

Na het tekenen van de akte en het overdragen van de cheque met het koopbedrag aan de vorige eigenaar, reden we natuurlijk snel naar ons nieuwe woonplek! Vooral omdat we benieuwd waren naar de staat van het huis en wat er was achtergebleven. Want dat is ook anders dan in Nederland: een inspectie voordat de overdracht plaatsvindt, dat kennen ze niet in Portugal. Het kan dus zijn dat de eigenaar op het laatst nog van alles heeft meegenomen of gesloopt en dan heb je dus pech als nieuwe eigenaar. Gelukkig was dat niet het geval!

Meer zien? Deze filmpjes horen bij dit bericht!