fbpx

Ons eerste dorpsfeest

Arelho (waar wij wonen) is een rustig Portugees dorpje tussen Obidos en de Atlantische kust. Het ligt niet echt aan een doorgaande route (dus weinig verkeer), er is wat reuring bij het café en het schooltje en af en toe komt er een auto toeterend door het dorp, die groente of vis verkoopt. Kortom: kalm en relaxt.

Maar eens in de zoveel tijd loopt het dorp uit. Want als er een feestje wordt georganiseerd, dan wordt het dorp wakker! Zo ook afgelopen zaterdag: in het Centro Social (het dorpshuis annex café) traden drie koren op en voorafgaand was er een gezamenlijk diner.

Zowel Jeannette als Pieter waren in de maand ervoor al tijdens het honden uitlaten aangesproken door één van de organisatoren, die ons een mooie flyer gaf. En ach, goed voor de integratie: laten we gaan! Bij het inschrijven zag Jeannette dat we nummer 4 op de lijst waren, dus toen we op de dag zelf naar het dorpshuis liepen, waren we even bang dat we met een klein groepje zouden zijn. Nou, dat viel mee …. Het hele dorpshuis zat vol met 250 dorpsgenoten aan vijf lange tafels!

We werden door een vriendelijke mevrouw aan een tafel gezet naast twee Engelse dorpsgenoten. Van ons voornemen om wat meer Portugees te kunnen praten kwam dus niet veel terecht. Maar het was gezellig en onze Engelse tafelgenoten bleken al 10 jaar in Arelho te wonen en konden ons veel handige tips geven.

Na de prima maaltijd (de bekende Portugese groentesoep, gevolgd door een varkens-stoofpot met rijst en gebakken aardappels en vers fruit als toetje) volgden drie optredens van koren, onderbroken door een aantal toespraken en het uitwisselen van cadeaus. Het eerste optreden was het kerkkoor uit Arelho zelf, daarna een koor helemaal van het eiland Madeira en tot slot een groep uit Caldas da Rainha. Veel Portugese volksmuziek en er werd af en toe volop meegezongen door het publiek.

Kortom: een geslaagde avond!